Beau en de veteranen verlaten het fjord maar de reis gaat door - De coachingreis van je leven

Beau en de veteranen verlaten het fjord maar de reis gaat door

Nieuws > Beau en de veteranen verlaten het fjord maar de reis gaat door

Iedere coachingsreis kent een einde en in aflevering 5 is te zien hoe Beau en de veteranen hun week in het Noorse Lysefjord afsluiten. Maar na de reis in Noorwegen gaat de reis in het leven door en wat is er nodig om deze reis de reis van je leven te maken?

Een van de meest cruciale momenten in de coachingsreis is wat wij ‘de spiegelsessie’ noemen. Na een aantal dagen diep bij jezelf naar binnen gaan en daar te onderzoeken wat je (overlevings)strategieën, je mechanismen en je patronen zijn, krijg je inzicht waarom je de dingen doet zoals je ze doet en je de uitkomsten krijgt zoals je die iedere keer ervaart. Als je andere uitkomsten wil en als je wil dat je leven een wending krijgt, zal er wat moeten veranderen.

Op weg naar verandering is er maar één persoon die je het allermeest kan helpen en dat ben je zelf! Vandaar dat wij onze deelnemers tijdens de reis na een aantal dagen zelfonderzoek voor een spiegel plaatsen en een gesprek met zichzelf laten houden: Dát is de spiegelsessie..

De spiegel is een prachtig instrument. Ga er maar eens met aandacht voor zitten, kijk jezelf indringend aan en vertel jezelf welke inzichten je hebt opgedaan. Hoe denk je erover en wat voel je erbij? Wat zou je er graag aan veranderen en waarom? En wat is jouw plan om te zorgen dat je die verandering kan realiseren? Hoe ga je het integreren in je bestaan?

Hoewel er 1 of meerdere coaches om je heen zitten en met jou meekijken, voer je het gesprek écht helemaal met jezelf. De coaches stellen gedurende de sessie soms vragen of plaatsen een opmerking maar je antwoord en reageert in de spiegel en wat je zegt, zeg je tegen jezelf.

Je mechanismen en patronen zijn vaak diep ingesleten en daardoor hardnekkig en vilein als het gaat om het (h)erkennen. Ze hebben je ooit gediend en op een bepaalde manier doen ze dat nog steeds. Ze zullen zich niet zomaar prijsgeven en ook zullen ze niet zomaar akkoord gaan met jouw beoogde verandering. Als het zo makkelijk was, had je geen coachingsreis nodig. Ze komen voort uit je diepe kwetsbare kern en ze zijn er om deze te beschermen. Beschermen tegen de wereld die je heeft geleerd dat je niet zonder ze kan en dus zullen ze zich met hand en tand verdedigen. Hierdoor ontstaan de mooiste maar ook de moeilijkste gesprekken. Hierdoor zien we van alles ontstaan om er maar niet aan te hoeven. De eerlijkheid naar jezelf laat je immers ook zien dat je aan zelfbedrog deed, vaak niet bewust en zeker niet met de verkeerde intenties. Het is eigenlijk allemaal heel natuurlijk en dus ook heel goed te begrijpen.

En hier schuilt dan ook gelijk één van de grootste uitdagingen van de spiegelsessie: mensen die hun mechanismen en patronen zien en ze rationeel behandelen, zullen niet de diepere kern raken en daarmee de kracht aanboren die ze in staat stelt om werkelijk te veranderen. Er is een mooie quote die stelt: Het brein is een mooie dienaar en een gevaarlijke meester. Let dus goed op welke rol jouw brein in jouw leven heeft. Je ratio is één van de meest krachtige controle instrumenten. De regie van de bovenkamer is vaak allesoverheersend en bijzonder effectief in het wegblijven of weghouden van alles wat zorgt voor onbalans, pijn, verdriet én werkelijke verandering. Een goed stel hersens hebben is vaak fijn maar kan ook een stevige handicap zijn op weg naar verandering. Dat wat je gave is, is vaak gekoppeld aan je opgave.

Je hebt het nodig om te voelen wat dit alles je gekost heeft, wat je gemist hebt, welke pijn en welk verdriet er onder schuil gaat en welke diepe verlangens en behoeften je eigenlijk al die tijd genegeerd hebt. Kijk jezelf eerst maar eens even aan en zeg nog maar even niets. Observeer jezelf in de spiegel en neem waar wat je allemaal denkt en vooral wat je er allemaal bij voelt. Haal een paar keer rustig adem en begin dan te vertellen. Vertel jezelf wat je jezelf wil vertellen maar vertel jezelf ook wat je eigenlijk liever niet zou zeggen. Carl Gustav Jung (grondlegger van de analytische psychologie) stelde al dat je alleen heel kan zijn als je alles van jezelf durft te aanschouwen en te omarmen, dus ook je donkere kant. En laten we eerlijk zijn; we weten echt wel als we ergens staan hoe we er het beste uit zien. Je beste kant op een foto, een bepaalde positie in een groep, er zijn zelfs spiegels die je er op een bepaalde manier beter uit laten zien…

Onze spiegel is misschien niet heel schoon, vaak zelfs wat gehavend. Sterker nog; soms gebruiken we in een reis de spiegeltjes van een landrover of het stilstaande water van een beekje. Het gaat uiteindelijk ook niet om het fysieke spiegelbeeld, het gaat om de innerlijke reflectie van jezelf. Tijdens de reis leren we de deelnemers dat in feite de mensen om je heen een reflectie van jezelf zijn en dat eigenlijk jouw hele wereld een reflectie van jezelf is. Jij bent immers het episch centrum van jouw eigen wereld. Jij bent de enige constante factor van alles wat daarin plaatsvind. Tijd om te beseffen dat de verandering dus bij jou begint en dat daarmee de kans ontstaat dat alles er omheen ook kan veranderen. Je krijgt geen garanties en je hebt geen controle..  Je moet het doen met slechts intentie en vertrouwen…  Dus lef en ambitie, dat is wat er nodig is om jezelf in de spiegel aan te kijken en dan het eerlijke gesprek met jezelf voeren.

De coaches zullen goed opletten. Soms verdwalen mensen weer naar hun hoofd, soms gaan ze door zichzelf heen staren om zichzelf maar niet écht aan te kijken en soms spreken ze meer vanuit de wens dan vanuit de realiteit. Als je in de spiegel kijkt; wat zie je dan? In feite zijn er maar 3 opties:

  1. Zie je de dingen zoals je ze hebt geleerd? De conditionering van het leven heeft gemaakt dat je een bepaald beeld van jezelf hebt gevormd. De stem van bijvoorbeeld je ouders en andere opvoeders klinken stevig door in je spiegelbeeld. Wat zie jij nog helder van je diepste kern?
  2. Zie je de dingen zoals je ze graag wil zien? Als je niet tevreden bent met je huidige spiegelbeeld is het verleidelijk en makkelijk om datgene weer te geven wat je graag zou zijn en hoe je het graag zou doen lees meer over water. De toekomst lonkt zo hard dat je de realiteit niet meer ziet.
  3. Zie je de dingen zoals ze werkelijk zijn? Als je met liefde, aandacht en kracht naar jezelf kijkt, kan je waarnemen dat je er helemaal bent. Je schaduwzijden mogen belicht en zonder veroordeling van jezelf ontstaat de mogelijkheid om te besluiten je leven vorm te geven op een wijze die het beste past bij wie je diep van binnen bent.

De coaches stellen vragen, prikken soms op de gevoelige plekken en kunnen met een bepaalde actie je ineens iets laten ervaren wat je (h)erkent uit je bestaan. De spiegelsessie is confronterend, heftig, leerzaam en life-changing.

Veranderd je leven dan ook gelijk drastisch door de spiegelsessie? Nee; helaas is daar nog veel meer voor nodig. Maar 1 ding is wel voorgoed veranderd: Je kan namelijk nooit meer terug naar het moment dat je het niet wist en het niet voelde. Nu sta je zelf op het punt om te besluiten wat je met deze informatie doet. Ga je terug naar je bestaan of heb je besloten om het te veranderen with a fierce criminal defense lawyer? Voor dat laatste is heel erg veel tijd, energie, geduld, incasseringsvermogen én discipline nodig. Voor dat eerste is het alleen maar nodig dat je teruggaat en alles weer blijft doen zoals het was. Maar dan zul je ook krijgen wat je had.. Die keuze is aan jezelf. De coachingsreis eindigt maar de reis van je leven gaat door…

Verandering is altijd mogelijk, punt!

Bovenstaande geldt voor alle deelnemers in alle coachingsreizen die wij organiseren. Voor mensen in herstel zoals de veteranen met PTSS die met Beau door het fjord reisden geldt hetzelfde. Voor hen specifiek is een onderdeel van de verandering dat zij inzien dat de wond kan helen maar dat het litteken blijft. PTSS is een diagnose die op basis van een aantal symptomen wordt vastgesteld. Behandeling kan de symptomen reduceren of zelfs geheel wegnemen waardoor men zelfs diagnosevrij kan geraken. quick tips. De wond is dan geheeld maar het litteken; de psychische kwetsbaarheid blijft! Je zou de vergelijking kunnen maken met iemand die verslaafd is geweest aan drugs of alcohol. Je kan van zo’n verslaving afkicken en uiteindelijk zelfs langere tijd of voor de rest van je leven clean zijn. Je bent dan officieel niet meer verslaafd. Maar ook dan blijft de gevoeligheid bestaan. Je zult moeten leren hoe te leven met deze gevoeligheid. In de herstelreis van je leven (zoals te zien in het programma ‘Beau en de veteranen’) richten wij ons op het persoonlijk herstel (dat is écht wat anders dan klinisch herstel) van mensen die leven met en na trauma. Binnenkort publiceren wij een uitgebreid artikel over onze visie op herstel. Hou onze website en social media kanalen dus goed in de gaten.

Leave a Reply

Vind je het prettig om eerst eens persoonlijk kennis te maken? Of heb je nog vragen over de reizen of de coaches?

Neem dan gerust contact met ons op of laat simpelweg je gegevens achter en dan nemen we met alle plezier contact met jou op.

085-7444715
contact@sfib.nl