Ik wil dit gevoel vasthouden - De coachingreis van je leven

Ik wil dit gevoel vasthouden

Blog > Ik wil dit gevoel vasthouden

“Ik wil dit gevoel vasthouden”

Misschien is dit wel 1 van de meest voorkomende uitspraken van deelnemers van onze coachingsreizen. Meestal komt zo’n uitspraak een beetje aan het einde van een reis. De deelnemer heeft dan in belangrijke mate zijn/haar eigen fundament in zicht gekregen en kan ook de connectie maken met de impact daarvan op zijn/haar eigen leven.

In dat fundament schuilen o.a. de hechtingsontwikkeling die iemand doorgemaakt heeft, hoe iemand zijn/haar basisbehoeften en de eventuele onvervulling daarvan geïnternaliseerd heeft en op welke wijze men om gaat met thema’s als minderwaardigheid, de compensatie die daarop plaatsvond en mogelijkerwijs zelfs uitmondend in de ervaring van meerderwaardigheid. Er komt nog wel meer in voor maar dat is wat te veel en complex om hier nu even snel te bundelen. Alles bij elkaar noemen wij dit ‘de fundamenten van je bestaan’ en wil je daar meer over weten, bekijk en beluister gerust eens de vlogserie die we daarover gemaakt hebben.

Het eigen denken, voelen en handelen wordt nu eenmaal enorm beïnvloed door dat eerder genoemde fundament. Het is vaak iets dat van de vroegkinderlijke ervaringen tot aan het moment van aanvang reis grotendeels onbewust aanwezig was. Weliswaar onbewust maar daardoor niet minder aanwezig. Juist datgene waar men niet bewust van is, kan een enorme impact hebben en houden op de ervaringen die men in het leven opdoet. Vaak hebben ze het over de 5 G’s. Deze werken als volgt:

In een Gebeurtenis heb je bepaalde Gedachten. Deze leiden tot een bepaald Gevoel en dat leidt dan weer tot bepaald Gedrag. Dat zal vervolgens weer leiden tot bepaalde Gevolgen. Ergo; je denken, voelen en handelen leidt tot uitkomsten. Het gebruik van het woord ‘bepaald(e)’ is niet geheel toevallig gekozen in deze. Eigenlijk is het namelijk in zekere zin al bepaald. Zo autonoom (blanco/vrij) stappen we nu eenmaal niet in de Gebeurtenis. We hebben al een leven vol ervaringen achter ons. Die ervaringen hebben ons geleerd en vanuit die lering bewegen we meestal in het heden en voorwaarts.

Anders gezegd: We nemen levensboodschappen aan, we baseren daar onze strategieën (coping) op en dat zal uitmonden in mechanismen en patronen. Tegelijkertijd verankeren we ons aan dit ‘systeem’ door vast te zetten middels (kern)overtuigingen die vooral ervoor zorgen dat we onze strategieën bevestigen en in stand houden.

En zo stappen we als volwassene de wereld in. Iedere dag, ieder moment en dus iedere Gebeurtenis..

Juist dát ‘systeem’ maakt dat er behoefte kan ontstaan om iets te veranderen middels coaching, therapie of behandeling: We ervaren een verschil tussen hoe het gaat en hoe we willen dat het gaat. Maar vastgezet in ons eigen ‘systeem’ krijgen we het niet voor elkaar en kan het idee ontstaan dat met externe hulp dat mogelijkerwijs wel lukt.

In de essentie komen mensen om die reden bij ons, vaak niet beseffende dat ze in de bewuste laag wel toe zijn aan verandering maar dat hun onderbewustzijn ze op vele manieren tegen tracht te houden.

Dan mogen wij de taak op ons nemen om dit onderbewustzijn bloot te leggen. Simpel gezegd: we zorgen ervoor dat datgene wat in het onderbewustzijn schuilt en dat hen tegen houdt om tot die gewenste verandering te komen, naar het bewustzijn wordt gebracht.

Een lastig maar ook mooi en dankbaar proces waarbij we binnen enkele dagen al de eerste ‘pijnpunten’ boven water krijgen. Al naar gelang de reis vordert, groeit het inzicht en kan men met de opgedane kennis en ervaring vrijelijk experimenteren. We creëren immers tijdens zo’n reis een veilige bubbel waarin men alle ruimte heeft om te denken, voelen en doen zoals het op dat moment opkomt.

Gevoelens van pijn, verdriet en gemis vanuit het verleden, wisselen af met ervaringen van succes, plezier en hoop door te ervaren dat het ook anders kan zijn. Dat men ook wel kwetsbaar mag zijn, dat donkere kanten nu eenmaal bij een heel persoon horen en dat hoe vast het ook allemaal leek te zitten: het denken, voelen en handelen wel degelijk kan veranderen en dat dit ook écht andere uitkomsten genereert.

Als men dus aan het einde van zo’n reis stelt “Ik wil dit gevoel vasthouden” bedoeld men eigenlijk dat ze tijdens zo’n reis ervaren hebben dat de opgedane inzichten ten aanzien van hun fundament hen de vrijheid/kans heeft verschaft om voortaan anders te denken, voelen en handelen. En dat ze, tijdens de reis, ook al ervaren hebben dat verandering mogelijk is.

Maar het is niet mogelijk om dat gevoel vast te houden en voor de rest niets te veranderen. Als men niet zelf doorzet na een reis op de daarin ingezette koers dan zal er niets wezenlijks veranderen. Na een reis komt het aan op zaken als discipline, doorzettingsvermogen, veerkracht en incasseringsvermogen. Je zult moeten kiezen, vaak voor een lastige onbekende route. Namelijk uit je comfort zone. Dat is altijd spannend en onzeker. Je krijgt ook geen garanties, behalve de garantie dat als je dit niet aangaat, alles blijft zoals het (voor de reis) was. Dat kan je namelijk wel vasthouden.

‘Alles wat je wat waard is, zal je ook wat kosten’. En ‘Hoe meer je erin stopt, des temeer je eruit haalt’. Die twee simpele (levens)formules mag je wat ons betreft hierbij wel hanteren.

Probeer niet een gevoel vast te houden maar probeer datgene te doen wat tijdens de reis er blijkbaar voor zorgde dat je iets voelde wat je graag (weer) wilt ervaren. Geef opvolging aan je reis door datgene wat je ervaren hebt en je aangereikt is, opvolging te geven in je normale dagelijkse bestaan. Zo vergroot je zelf de waarde van de reis en zo vergroot je zelf de kans op het opnieuw ervaren van dat gewenste gevoel.

Maar besef ook dat je gevoelswereld geen statisch karakter kent. Durf dus ook al het andere te voelen, ook datgene dat je wellicht verafschuwd of liever niet toont aan anderen. Als de reis je iets geleerd zou kunnen hebben is het wel dat je gevoel niet altijd klopt maar wel altijd je aandacht vraagt.

Stel jezelf daarom telkens de 3 vragen die we dagelijks uitgebreid aandacht geven:

1) Hoe voel ik mij nu?
2) Wat wil ik nu echt?
3) Wat heb ik daarvoor nodig (van mijzelf)?

Als iemand goed zicht heeft op zijn/haar fundament en werkelijk eerlijk/transparant naar zichzelf kan, wil en durft te zijn, is het mogelijk om iedere dag, ieder moment en dus iedere Gebeurtenis in te stappen met ander denken, voelen en handelen. Daardoor zullen de Gevolgen ook anders zijn. Op zijn minst voor jezelf, vaak ook voor de Ander.

Verandering is altijd mogelijk, punt! 🙏

Leave a Reply

Vind je het prettig om eerst eens persoonlijk kennis te maken? Of heb je nog vragen over de reizen of de coaches?

Neem dan gerust contact met ons op of laat simpelweg je gegevens achter en dan nemen we met alle plezier contact met jou op.

085-7444715
contact@sfib.nl