Ken je dat gevoel? Misschien ken je het in je heden of recente verleden, misschien veel langer geleden of zelfs vanuit je kindertijd.
Je voelt je boos en teleurgesteld. Je bent in een situatie terechtgekomen waarbij je ervaart dat de ander het mis heeft, de boel verdraait en jou misschien zelfs onrecht aandoet. Het kan ook een situatie zijn waarin jij je enorm gekwetst, verlaten, bedrogen of op een andere wijze onheus bejegend voelt. Je kunt wellicht ook pijn, verdriet of frustratie (onmacht) ervaren. Jij ziet het (totaal) anders, wil dit niet zo laten bestaan en je voelt een sterke drang om te reageren vanuit die gevoelens.
Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Zowel in het verleden als ook in het recente verleden en heden. Natuurlijk (her)ken ik dan ook mijn eigen manier van reageren en als ik eerlijk ben zie ik ook wel dat dit vaak kwaad met kwaad vergelden is. Dat ik dan genoegdoening, wraak en/of eerherstel najaag terwijl ik de situatie eigenlijk alleen maar verslechter en de cirkel waar we in terecht zijn gekomen, in stand hou. Er wordt niets doorbroken, hooguit ontstaan er kortstondige individuele ‘succesjes’ maar in een groter geheel zijn er alleen maar verliezers en verstoord het de verbinding, vooral met mezelf.
Begin eens met 3 vragen:
– Wat voel ik nu werkelijk?
– Wat wil ik nu echt?
– Wat heb ik daarvoor nodig (van mijzelf)?
Drie simpele vragen die je te allen tijden aan jezelf kan stellen. Zeker in dit soort situaties. De antwoorden zouden bijvoorbeeld kunnen zijn:
– Ik voel mij gekwetst
– Ik wil dit niet meer voelen
– Ik heb uit deze dynamiek (cirkel) te stappen
Misschien goed om even wat zaken in algemene zin te benoemen:
Een probleem/conflict is een geactiveerde herinnering die in jouzelf leeft. Een herinnering waar je eigenlijk liever niet naar terug wilt. Je wilt vooral niet opnieuw ervaren wat je toen ook ervaarde.
Zo ontstaan volgens Jean-Paul Sartre ‘Oorspronkelijke Keuzes’. Het zijn besluiten die vroeger (vaak op hele jonge leeftijd) genomen zijn om je te ‘wapenen’ tegen de gevoelens en de mogelijke herhaling van bepaalde situaties die je hebt ervaren. Zo ontstaan onze strategieën (coping). Zo gaan herinneringen onze toekomst bepalen zou Martin Heidegger zeggen.
Angsten, weerstanden, verwachtingen: Het zijn allemaal indicatoren die aangeven waar die herinneringen, die in jou opgeslagen liggen, over gaan en hoe deze jouw levenspad beïnvloeden.
Ze vormen als het ware een pijl. Een pijl die een duidelijke richting aangeeft. Jozef Brentano noemde dit ‘Intentionaliteit’. Het is alles waar jij je bewust (en zeker ook onbewust) op richt. Het gekke is: Het werkt!
Net zoals een placebo een aandoening kan genezen, geloven in een God je ook echt hoop kan laten ervaren en je roze olifanten ziet lopen als je er niet aan mag denken.
Als iets jouw intentionaliteit (jouw richting) is, zal de uitkomst ook alleen maar bij die richting kunnen horen. Jouw intentionaliteit is jouw waarheid. Die creëer je dus eigenlijk zelf. Mensen met een van elkaar afwijkende intentionaliteit hebben beiden gelijk. In ieder geval ervaren ze dat zo. Helaas ieder voor zich en dus niet makkelijk in consensus.
Mijn waarheid tegenover de jouwe. Elke keer als je mijn kant op komt met jouw waarheid, zal ik reageren met mijn waarheid. Ageren leidt tot re-ageren en waarschijnlijk volgt er dan weer een reactie.
To react is re acteren (herhalen) – Je komt in een spiraal of cirkel terecht, tegenover elkaar in plaats van naast elkaar.
Hoe doorbreek je de cirkel?
Een hele effectieve manier is een Hawaiiaans mantra genaamd ‘Ho’oponopono’, iets wat mij aangereikt is door mijn collega Maria. Het is een mantra dat mij vaak helpt om terug te komen bij wat ik werkelijk wil en richting geeft om te doen wat ik nodig heb.
Uiteindelijk is Ho’oponopono ook gewoon een intentionaliteitsvariant. Het is een richting die je kunt kiezen (of niet). Het voordeel van het kiezen voor deze intentionaliteit is dat het jezelf kan bevrijden van de last die je ervaarde bij die andere intentionaliteit.
Dit valt prachtig mooi in lijn met de Amor Fati (bemin je lot) gedachte van Friedrich Nietzsche:
“Al het was te herscheppen in een zo wilde ik het. Pas dat zou ik verlossing noemen.”
“Je uitgangspositie verlaten en in beweging komen; buigen en uitreiken naar de ander.“
Ho’oponopono in de praktijk
Probeer het maar eens: kies een probleem of conflict uit dat je hebt ervaren of misschien nog steeds ervaart.
Ga in je gedachten naar die situatie en voel ook gerust wat het allemaal bij je oproept. Hoe ziet het probleem of conflict gevoelsmatig voor je uit? Wat doet het met je? Waar raakt het jou?
Vervolgens begin je een persoon uit te kiezen waarmee je dit conflict ervaart. Dat kan iedereen zijn, dus ook jijzelf 😉
Heb je de persoon gekozen, begin dan met het mantra Ho’oponopono op die persoon te richten. Vier korte maar krachtige zinnen die je vanuit jezelf met oprechte (zelf)liefde en aandacht aan die ander geeft.
Het spijt me
Vergeef mij alsjeblieft
Ik hou van jou
Dankjewel
Wil je eens onderzoeken waar bij jou het probleem of conflict wellicht nog invloed heeft op jouw denken, voelen en handelen? Luister dan eens naar dit mantra:
Wat is in het kort de achterliggende boodschap achter deze vier zinnen?
Het spijt me
Ik verontschuldig me. Ik zie dat ik last heb van dit probleem en dat het een geactiveerde herinnering van mij is die mij in contact brengt met mijn gevoelens. Ik wijs het probleem niet meer af, maar zie wat ik moet leren.
Vergeef mij alsjeblieft
Vergeef me dat ik jou en deze situatie tot nu toe veroordeeld heb en daarmee onszelf en onze verbondenheid veronachtzaamd heb.
Ik hou van je
Ik hou van de situatie zoals ze is en ik accepteer de situatie zoals ze is. Ik hou van het probleem, dat naar me toe gekomen is om me de ogen te openen. Ik hou onvoorwaardelijk van mij en van jou, met al onze zwakheden en onvolkomenheden.
Dank je wel
Dank voor de transformatie die hiermee in gang gezet is. Dank je wel, want wat ik hiermee heb verworven en wat er zal gebeuren, is wat ik door de wet van oorzaak en gevolg heb verdiend. Ik kan het nu zien als een waardevol cadeau waar ik graag verder mee reis in het leven.
Klaar?
Op Hawaii hebben ze een woord voor zaken die beëindigd, afgedaan en dus klaar zijn: ōki
Mensen die OK zijn met elkaar, hebben geen losse eindjes meer met elkaar die voor ruis, last of pijn zorgen.
Je kan vrij verder reizen in het leven. Met elkaar of zonder elkaar, dat maakt voor de Oki-ervaring na Ho’oponopono niets uit. Je bent immers (weer) vrij en je kan dus geheel zelf een richting kiezen. Daar heb je in principe de ander dus niet voor nodig.
Om de kracht van een Ho’oponopono te ervaren zoek een tijd en plaats waar je écht even stil kan staan bij je gedachten en gevoelens, kies zoals hierboven beschreven een probleem/conflict uit en laat de Ho’oponopono er maar op los.
Lukt het je om écht te voelen dat je vrij komt van de gevoelens die niet alleen bij het probleem/conflict horen maar die er zelfs aan de basis van staan? Dan is het ōki
Lukt het je niet of niet helemaal? Geen nood; de Ho’oponopono is een oefening (geen truc) en je kan het dus net zo vaak herhalen als je wilt. Direct achtereen maar je kan ook besluiten om even een pauze in te lassen. Hoe lang is even? Ik zou adviseren: wacht niet totdat de gevoelens behorende bij het conflict/probleem weer de overhand krijgen en jou weer in hun macht krijgen. Voorkom re act en doorbreek je eigen cirkel. Ervaar hoe krachtig jij je kunt voelen ten opzichte van al die opgeslagen herinneringen die wachten om weer ge re activeert te worden. Jij bepaald zelf welke richting jij op gaat in het leven.
Daarvoor moet je wel je uitgangspositie in dit probleem/conflict verlaten. De oorspronkelijke keuze was een tijdelijke bescherming die je nu niet meer nodig hebt en die je weg houdt van hetgeen je ten diepste verlangt. In beweging komen, buigen en uitreiken naar de ander is geen zwaktebod, het is de meest krachtige versie van jezelf activeren. Daarmee tevens je maximale potentieel.
Raar maar waar
In de kern zijn we niet het meest bang om tekort te schieten maar zijn we het meest bang voor ons eigen onvoorstelbaar grote vermogen om te kunnen slagen in het bewandelen van ons levenspad zoals wij dat ten diepste willen.
De quote die ik daar zelf vaak bij opper:
“We beschermen ons tegen datgene we ten diepste verlangen”
Arie van Ingen
Coach bij Special Forces in Business
Wil jij vrij komen van jouw begrenzingen? Wil jij de kracht van Ho’oponopono ervaren in combinatie met krachtige én liefdevolle coaching op de meest fundamentele thema’s?
In maart 2025 gaan wij naar Namibië voor ‘The Last Frontier‘. Een reis over grenzen.
In mei 2025 gaan wij naar Italië voor ‘De relatiereis van je leven‘. Een reis speciaal voor stellen.
Maria Harrabi 📧 maria@sfib.nl
Arie van Ingen 📧 arie@sfib.nl
Verandering is altijd mogelijk, punt! 🙏
Vind je het prettig om eerst eens persoonlijk kennis te maken? Of heb je nog vragen over de reizen of de coaches?
Neem dan gerust contact met ons op of laat simpelweg je gegevens achter en dan nemen we met alle plezier contact met jou op.