Hulp bij seksueel misbruik - De coachingreis van je leven

Hulp bij seksueel misbruik

Blog > Hulp bij seksueel misbruik

Benieuwd naar wat de uitleg is van de metafoor ‘De Verloren Seconde’ voor hulp bij seksueel misbruik?

Achter De Verloren Seconde is de schade verscholen, die vanaf het eerste moment, de eerste seconde van seksueel misbruik bij het slachtoffer ontstaat. In deze Verloren Seconde verandert alles.  Je raakt in een shock-toestand. Hierdoor kun je niet meer denken en zal je lichaam reflexmatig reageren. Fight, flight, maar meestal freeze-reacties volgen.

Het eigen “ Nee” wordt niet gehoord, of kan niet eens geuit worden, zodat dit plaatst maakt voor het “ Ja” van de dader, ook wanneer deze weer uit beeld is. Het eigen “ Nee” gaat zo verloren en hiermee ook de autonomie van het slachtoffer. Het eigen “ Nee” wordt bevroren en blijft vanaf nu overschaduwd door het “ Ja” van anderen.

Verder ontstaat in het eerste moment van misbruik een geheim, wat van de dader niet prijs gegeven mag worden en waar het slachtoffer soms lang mee rond loopt. Er is angst dat het geheim ontdekt wordt. Angst voor represailles van de dader, maar ook voor de reactie van anderen. Er is sprake van schuldgevoel en schaamte. Als het geheim geen geheim meer is, wordt er vaak door de omgeving niet goed gereageerd; seksueel misbruik is taboe en mensen die dit niet zelf meegemaakt hebben, kunnen hier niet altijd goed mee omgaan.

De eigen seksualiteit wordt verloren in deze eerste seconde. Een normaal seksueel leven is na seksueel misbruik geen vanzelfsprekendheid meer. Kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, hebben van tevoren nooit normale seksualiteit gekend, dus vanaf het eerste moment van misbruik zal hun seksualiteit voor de rest van hun leven besmet zijn.

Dit alles zorgt voor schade. Deze is vaak nog niet meteen duidelijk op het moment dat het misbruik plaats vindt en soms wordt deze nooit duidelijk voor de persoon die dit overkomen is. De oorsprong van de schade kan lang verborgen blijven. De gevolgen komen in de loop der tijd naar voren, maar meestal worden deze niet herkend als gevolg van de schade van het misbruik. De gevolgen kunnen zijn: problemen met intimiteit en seksualiteit, relatieproblemen, problemen met conflicten, agressiviteit, depressie, verslavingen, isolement en lichamelijke klachten.  OF: dat men zich steeds zo aanpast dat de ander tevreden gehouden wordt, zonder te voelen dat er over de eigen grenzen gegaan wordt. Vaak heeft men moeite om grenzen te bepalen, te uiten en te handhaven. Ook kan er een neiging zijn naar verslaving of heeft men de onbedwingbare behoefte om anderen te helpen, zonder te weten waar dit vandaan komt. Men voelt zich vaak niet gehoord, niet begrepen, eenzaam. Er is vaak moeite om echt verbinding te maken met zichzelf en anderen. Men voelt zich vaak depressief.

De Verloren Seconde bepaalt iemands leven; het beïnvloedt het denken, voelen en het gedrag. En hiermee de beslissingen die iemand in zijn verdere leven neemt, zonder dat hij of zij zich hiervan bewust is.

Het tijdsbesef raakt in wezen zoek. Het is een tijdloze ervaring, een sluimertoestand, waarbij men pas in de werkelijkheid komt als men teruggaat naar het allesbepalende moment waarin de macht van de dader het van het leven overnam. Wanneer het slachtoffer de gevolgen leert herkennen in het hier en nu, komt men uit de sluimertoestand.

Hieraan ruimte durven en kunnen geven, is het begin van herstel en dit is precies wat we tijdens onze coachingsreis in september willen faciliteren: mensen die seksueel misbruik meegemaakt hebben, helpen om te ontdekken wat de Verloren Seconde voor hen inhoudt, wat de schade voor hen inhoudt en hoe ze hiermee om kunnen leren gaan.

Het is de ruimte die we eraan geven die het verschil maakt.

Ben jij in aanraking gekomen met seksueel misbruik en herken je je in het bovengenoemde? Ontdek tijdens deze reis van 20 t/m 27 september 2024 in Albanië hoe je een begin kunt maken met je herstel of hoe je verder kunt komen in je herstelproces.

Leave a Reply

Vind je het prettig om eerst eens persoonlijk kennis te maken? Of heb je nog vragen over de reizen of de coaches?

Neem dan gerust contact met ons op of laat simpelweg je gegevens achter en dan nemen we met alle plezier contact met jou op.

085-7444715
contact@sfib.nl