Opleiding tot outdoor coach - De coachingreis van je leven

Opleiding tot outdoor coach

0
Prijs
Voor€15.000
Prijs
Voor€15.000
Boek formulier
Verzoek formulier
Naam*
E-mailadres*
Jouw vraag*
*Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en het privacybeleid.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step
10 april 2025
4 seizoenen (€ 1.500,- korting)
 • Betalen per seizoen (4x € 4.125,-)
 • 4 seizoenen (€ 1.500,- korting)
* Vul alle velden in voor uw verder gaat.

Volgende stap boeking

Bewaar op de wenslijst

Toevoegen op de wenslijst vereist een account.

29440

Waarom bij ons boeken?

 • Krachtige coaching
 • Prachtige natuur
 • Onvergetelijke avonturen
 • Duurzame resultaten
 • Verandering is altijd mogelijk, punt!

Een vraag?

Bel of mail ons met uw vraag.

085-4867380

reserveringen@sfib.nl

Minimaal 4 seizoenen | Diverse locaties wereldwijd
Beschikbaar Start begin 2025
Special Forces in Business HQ
Diverse locaties binnen en buitenland
Min leeftijd 18
Max personen 12
In het kort
 • Wanneer: De achtste lichting van deze opleiding start begin 2025
 • Wat en voor wie: De Opleiding tot Outdoor Coach (OOC) is een prachtige en krachtige wijze om jezelf te bekwamen in de outdoor coaching

Beschrijving van de opleiding tot outdoor coach

Special Forces in Business (SFiB) is dé outdoor coaching specialist van Nederland e.o. en jij kan voor een periode van 1 jaar (of langer) lid worden van ons team om in de praktijk te leren en te ervaren.

Wat is outdoor coaching?

Outdoor coaching is wat ons betreft veel meer dan op een buitenlocatie, eventueel aangevuld met wat activiteiten, mensen coachen. Onze visie op outdoor coaching gaat over het volledig opgaan in de natuur van jezelf en je omgeving. Outdoor coaching volgens SFiB is de omgeving, de omstandigheden, de coachee(s), jezelf (en je team) en het proces tot één geheel brengen. Gebruik maken van de omgeving en de omstandigheden, leidt tot gespreksvormen, activiteiten en andere werkvormen die optimaal dienend zijn aan het proces en de behoefte van de coachee(s). Alles wat in fysieke c.q. tastbare zin plaatsvindt heeft zijn weerslag op het emotionele, psychische en/of spirituele vlak. Én andersom.

 

Waarom outdoor coaching?

Vrijheid en veiligheid zijn 2 absolute randvoorwaarden van een goed coachingsproces. Je hebt deze randvoorwaarden nodig om bij jezelf naar binnen te gaan en met jezelf aan de slag te gaan. De natuur heeft het van zichzelf al in zich dat zij bijdraagt aan een verhoogde ervaring van veiligheid en vrijheid.

De natuur geeft ook de ruimte voor beweging. Een coachings- of veranderproces gaat altijd over het in beweging komen en/of blijven. De fysieke beweging koppelen wij aan een mentale beweging. Het is bij outdoor coaching altijd op 2 fronten stretchen maar ook op 2 fronten versnellen, vertragen en verstillen. We werken immers met lichaam en geest, we zijn één. Dat is onze natuur…

Buiten naar binnen gaan

Om alles goed samen te brengen heb je een mindset nodig die in staat stelt om je open te stellen voor alles wat er is. Van daaruit kan je jouw kennis en ervaring en vooral ook je eigen natuur inzetten om de ander en zijn/haar proces zo goed mogelijk te ondersteunen.

Wij doet dit op prachtige en vaak afgelegen locaties, vaak niet zonder risico. De veiligheid die echter nodig is voor het coachingsproces komt niet in het gedrang zodra het in fysieke zin spannend wordt. Sterker nog; júist als we de grenzen van het fysieke/ tastbare bereiken, zijn we in staat om die mentale begrenzingen goed te onderzoeken en daar onze weg in te vinden.

Simpel gesteld: We brengen mensen in verbinding naar grenzen zodat ze voelen dat ze leven om vervolgens te bepalen wat ze met dat leven willen doen. Daar is lef voor nodig.

Werken als outdoor coach volgens de SFiB visie (en dat die werkt hebben we inmiddels ruimschoots bewezen) gaat over het loslaten van de controle, de natuur is namelijk groter en krachtiger dan ons dus we bevechten haar niet maar we maken gebruik van haar. Zie het als judo waarbij je de kracht van de tegenstander in jouw voordeel gebruikt. Outdoor coaching is niet vechten tegen de elementen maar er zo in opgaan dat ze (weer) een onderdeel van je eigen natuur worden. 

Alle gebieden waar SFiB haar diensten aanbiedt hebben unieke kenmerken en daarmee bruikbare metaforen. We passen onze coaching aan en zo kunnen we mensen ondersteunen in hun proces, of we nou met -30 graden op een winderige sneeuwvlakte zitten of met +40 graden in een woestijn.

De opleiding en haar doelen

Tijdens de OOC leer je in diverse settings te werken als outdoor coach. Het gaat over thema’s zoals hierboven beschreven maar ook over hele praktische zaken zoals verbindingen, medische aangelegenheden, noodprocedures, logistieke ondersteuning, en alles wat er nog meer bij komt kijken om een outdoor coachingsreis succesvol te laten verlopen. Na het volbrengen van deze opleiding zal je zelfstandig in staat zijn om een outdoor coachingsreis te ontwerpen, organiseren, begeleiden én (niet geheel onbelangrijk) te vermarkten (lees: aanbieden en verkopen). We nemen hier ruim de tijd voor en het programma bestaat uit 4 ‘seizoenen’. 

Seizoen 1:

Tijdens deze fase van de opleiding ben je voornamelijk als deelnemer betrokken bij de voorbereidingen, uitvoering en nazorg van een outdoor coachingsreis. Samen met de andere deelnemers zal je door outdoor coaches van SFiB geïntroduceerd worden in de magnifieke wereld van de outdoor coaching, geen betere manier dan om zelf deelnemer te zijn en een reis bij jezelf naar binnen te gaan. Deze fase en de daarin te maken reis zal veel impact op je hebben als deelnemer. In het eerste seizoen maak je als deelnemer namelijk kennis met de ongelofelijke kracht van de natuur én jezelf.

Seizoen 2:

Tijdens deze fase loop je als stagiair mee in een team van SFiB dat een coachingsreis (of een B2B programma als dat je voorkeur heeft) voorbereid, uitvoert en na afloop afrond. Je maakt alle facetten dichtbij mee en je kan continue sparren met onze coaches en de andere deelnemers. In deze fase zal je ook ontdekken wat de impact is van zo’n reis op jezelf als begeleider. In dit seizoen doorloop je tevens de Groene Module; een weekend outdoor waarin je alles leert over het veilig leven, verplaatsen en coachen in een outdoor omgeving.

Seizoen 3:

In het 3e seizoen van de opleiding doe je volwaardig mee in het team dat een coachingsreis (of een B2B programma als dat je voorkeur heeft) verzorgd. Je krijgt alle vrijheden en verantwoordelijkheden die horen bij het onderdeel zijn van een uniek organisch en effectief coachingsproces voor vele mensen in een outdoor setting. Je draagt dan actief bij aan de coaching. Daarnaast doorloop je de MARCOM Module, de Commerciële Module en nemen wij je mee in het voeren van gedegen bedrijfsadministratie behorende bij een internationaal acterende outdoor coachingspraktijk.

Seizoen 4:

Dit is je afstudeerfase waarin je zelf een outdoor coachingsreis mag ontwikkelen, organiseren, leiden en verkopen. Uiteraard kan je rekenen op steun en faciliteiten van onze coaches en ons bedrijf. Onder de vlag van SFiB sta jij zelf aan de basis van jouw unieke outdoorcoachingsreis of B2B programma (als dat je voorkeur heeft). De reis zelf (met alles wat erbij hoort) is je examenopdracht en je krijgt daarvoor alle tijd die je daarvoor nodig hebt. Seizoen 4 kan dus 3 maanden duren maar ook (veel) langer.. We gaan immers voor kwaliteit!

Gedurende alle seizoenen zijn er workshops, intervisiemomenten, voortgangsgesprekken, buddyhulp en lesmomenten voor je. Deze worden voor een deel verzorgd op ons kantoor te Barneveld maar natuurlijk zijn we ook daarvoor het liefste buiten.

Na afloop krijg je een diploma maar dat stelt niets voor in vergelijking met wat je nog meer krijgt: de kans om je aan te sluiten bij ons bedrijf OF om je eigen specialistische outdoor coachingspraktijk (verder) op te zetten/uit te bouwen. Met deze opleiding als achtergrond zal je daar meer dan klaar voor zijn!

Onze coachingsfilosofie

Onze coaching vind plaats in de natuur; dat is onze natuur en in die omgeving zetten wij jou in beweging. We stemmen het ritme af op de omstandigheden en de behoefte van de groep.

Om je een goed beeld te geven van wat je mag verwachten als je bij ons deze opleiding gaat volgen, hebben we een 10-delige vlogserie gemaakt over wat wij noemen: De fundamenten van je bestaan. Tijdens deze vlogserie laten wij je zien met welke onderwerpen (thema’s) we tijdens onze coaching aan de slag gaan, waarom wij dat op deze manier doen en waar dit uiteindelijk toe zal leiden.

Bekijk onze vlogserie op onze site, op YouTube of op Spotify!

Heb je vragen aan ons?

Vind je het prettig om eerst eens persoonlijk kennis te maken? Of wil je meer weten over deze opleiding?

Neem dan vrijblijvend contact op met ons of laat je gegevens achter en dan nemen wij met alle plezier contact met jou op! 

085-4867380 
opleidingen@sfib.nl

Praktische informatie

Voor wie?

De OOC is geschikt voor iedereen die werkervaring heeft als coach en/of 1 of meerdere coachopleidingen heeft gevolgd. Let wel: een specifieke vooropleiding is niet per se nodig om deze opleiding aan te vangen. Wel is het aan te raden dat je in algemene zin bekend bent met de materie van coaching. Als je twijfelt en wilt weten of jouw achtergrond maakt dat je goed zou passen in deze opleiding, mail dan je CV inclusief motivatie naar opleidingen@sfib.nl, dan zullen wij contact met je opnemen om dit met je te bespreken.

Waar is de OOC?

We zullen regelmatig samen komen op onze locatie te Lexmond. Hier verzorgen we lessen, is er ruimte voor intervisie maar is er ook gelegenheid om te sparren met andere deelnemers en onze coaches. Daarnaast zullen we een aantal maal als groep samen komen op een outdoor locatie in Nederland, België, Duitsland of Zweden om een meerdaagse opleidingssessie te houden. Verder zal je natuurlijk kennis gaan maken met de gebieden waar SFiB zoal haar coaching inzet. De locatie voor jouw eindopdracht in seizoen 4 bepaal je, in afstemming met SFiB, zelf. Welk gebied zie jij als de ideale outdoor omgeving voor jouw coachingsreis?

Investeringen

De financiële investeringen waar je rekening mee moet houden zijn als volgt:

 • De opleidingskosten* zijn €15.000,- ex BTW bij eenmalige betaling voor aanvang OF  4x €4.125,- ex BTW bij betaling voorafgaand per seizoen.
 • Je dient zelf te zorgen voor outdoor kleding en dito schoeisel, outdoor materiaal krijg je in bruikleen van ons. Bij eventuele aankoop van artikelen geven wij je graag advies en kan je tevens gebruik maken van onze inkoopkorting bij specialistische leveranciers.
 • Tijdens de opleiding zullen wij je regelmatig aanraden om een boek te lezen, daar dien je dan zelf voor te zorgen (aanschaf, bieb of intern lenen). Veel leesvoer zullen wij je wel in digitale vorm aanbieden.

*Alle outdoor reizen zijn inbegrepen dus ook de daarbij horende vliegtickets, overnachtingen, voeding, lokale transportkosten en uiteraard de gebruikmaking van de verstrekte outdoor materialen. Tevens krijg je gedurende de opleiding van ons een tablet in bruikleen waarmee je aangesloten bent op alle digitale faciliteiten van onze organisatie (denk aan eigen email account,, toegang tot cloudmappen, gezamenlijke agenda, etc.).

Ten aanzien van de tijdsinvestering het volgende: Hou er rekening mee dat je door deelname aan deze opleiding écht wel wat moet doen en laten. Het is een deeltijd opleiding en zeker te doen naast een baan, onderneming en/of andere activiteiten maar vergis je niet in de tijdsbesteding en impact van de diverse reizen. Het is niet zo dat je overladen zult worden met huiswerk en allerlei toetsen af moet leggen waarvoor je moet studeren. De momenten van samen komen voor workshops, lessen, intervisie, e.d., bepalen we gezamenlijk als groep en daar heb je zelf dus invloed op. 

De start

We beginnen het eerste seizoen met een aantal bijeenkomsten ter kennismaking, introductie, instructie en voorbereiding op de eerste reis. De data van de bijeenkomsten worden gezamenlijk ingepland. Je kan deze opleiding in die zin dus zelf mede vormgeven.

Ervaringen van de opleiding tot outdoor coach

Hopelijk helpen de ervaringen van anderen  jou om een beter beeld te krijgen van de impact van onze opleiding tot outdoor coach.

En kijk ook vooral eens bij alle ervaringen van oud deelnemers van onze coachingsreizen.
Onze missie, visie én belofte is in ieder geval helder: Verandering is altijd mogelijk, punt!

De Opleiding tot Outdoor Coach – Een persoonlijk verhaal

Jan-Herm Maarleveld is deelnemer in de Opleiding tot Outdoor Coach en beschrijft zijn persoonlijke verhaal tot dusver
Lees meer

De ervaring van Martine Timmersmans

Deelneemster aan de opleiding tot outdoor coach (OOC)
Lees meer

De ervaring van Eelker Bakker

Deelnemer van  de coachingsreis van je leven – Arctic editie februari 2024 & de Opleiding tot Outdoor Coach
Lees meer

Gerelateerde reizen

10 bezoekers bekijken deze reis!